Gilde Stadsgidsen

Gilde Stadsgidsen organiseert in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS), wandelingen, fietstochten en tochten per koets of per boot in of rondom de historische kern van Zoetermeer. Sinds 2015 kent het programma ook wijkwandelingen.  De wandelingen en fietstochten vinden plaats onder leiding van een stadsgids en starten in 2017 doorgaans nog vanuit Stadsmuseum Zoetermeer in ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat 7.

Wandelingen en fietstochten richting Zegwaartseweg starten vanuit de vestiging van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer aan de Dorpsstraat 132. Uitzondering zijn ook de wijkwandelingen, welke vanuit de wijkposten starten. De koetstochten van de Pioniersroute vertrekken onder begeleiding van een stads-gids van het parkeerterrein van Hotel-restaurant De Sniep aan de Broekwegschouw 207-211. De koetstochten van de Wilsveenroute vertrekken, eveneens met een gids, van de Stalhouderij Hanemaaijer aan de Voorweg 172.

Maandelijks wordt een digitale nieuwsbrief verstuurd naar iedereen die al eerder aan een activiteit heeft deelgenomen en op de hoogte wil blijven. In deze nieuwsbrief worden doorgaans de activiteiten van de komende maand extra aangekondigd.

De tochten worden inhoudelijk voorbereid door stadsgidsen met historische kennis verkregen uit publicaties vanuit het Historisch genootschap Oud Soetermeer. De planning en de organisatie gebeuren door de stadsgidsen. Het verzorgen van alle persberichten over de diverse tochten wordt in eigen beheer verzorgd door een stads-gids belast met de PR.

De coördinator stadsgidsen is lid van het Gildenberaad (voorheen Algemeen Bestuur) van de Stichting Vrijwilligerscentrale Zoetermeer. In de maandelijkse vergaderingen van Gildenberaad en Agendacommissie (voorheen Dagelijks Bestuur) vindt afstemming van de projecten onder de Vrijwilligerscentrale plaats.

Alle tochten worden via de lokale pers aangekondigd. Verder is het gehele activiteitenprogramma te vinden op de website van het HGOS en uiteraard ook hier.

Meldt u aan voor de Nieuwsbrief via mail: f.n.leeuw@ziggo.nl. Informatie over de Stadsgidsen en hun programma en het aanvragen van tochten voor groepen via stadsgidsenzoetermeer@gmail.com of telefoon 079-3313156/06-20474612.